IBBS Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia egyesület| Barlangi sportterápia
Részletes ismertető

Barlangi sportterápia asztmás, légúti allergiás gyermekeknek

A gyermekek testi és pszichés fejlődésének meghatározó eleme a mozgás. A fizikai tevékenységben, sportban ügyes gyermek magabiztosabb, és ez segíti a feladatok megoldásában, a gyerekközösségbe való beilleszkedésben.

Az asztmás gyerekek nagy részét éppen gyógyulásuk érdekében tartják távol a sportolástól. A mozgás, fizikai aktivitás korlátozása a gyermekben a betegségtudatot növeli, és még jobban eltávolítja a társaitól, sikertelenebbnek érzi magát.

Erre a paradoxonra egy olyan sportterápia a megoldás, mely az asztmás gyermekeknek optimális terhelést biztosít.

Már évtizedek óta sikeresen alkalmazzák a barlangterápiát különféle légúti megbetegedésekben. Jótékony hatásai elismertek. Az eddigi gyakorlat a barlangi pihenőkúrákat részesítette előnyben. A betegek naponta több órát töltenek a barlangban, legfeljebb légzőgyakorlatokat végeznek. Ez a terápia is hasznos, pedig így még korántsem használják ki a környezet biztosította lehetőségeket.

A barlangban mozogni, sportolni is lehet, még teljesen kezdők is izgalmas felfedezőutakat tehetnek. Gyakorlott vezetők irányításával egy ilyen túra fizikai megterhelése a résztvevők kondíciójához igazított. A klíma és a mozgás jótékony hatásai egymást erősítve, fokozottan érvényesülnek.A barlangi túrázás minden izmot alaposan megmozgat és erősít. A sportban elért sikerek pszichésen javítják az asztmás gyermek állapotát.Ezt a fajta terápiát rajtunk kívül még nem alkalmazza más az asztma gyógyításában.

A barlangok mikroklímája

Környezetünkben már alig találni olyan helyet, ahova a káros szennyezőanyagok, az allergének, fertőző mikroorganizmusok el ne jutnának. Ezért nagy jelentőségűek a barlangok, mert levegőjük tisztasága, és kedvező paraméterei terápiás célokra alkalmassá teszik őket.

A legfontosabb hatótényezők

:• a levegő hőmérséklete a barlangban állandó, átlagosan 10 °C .
• a relatív páratartalom 80-100 % körül van, ez jó hatású az asztmás betegségeknél,
• a levegőben a kalcium koncentrációja igen magas, a csepegő Ca-tartalmú vizekből
  mikron méretű diszpergált részecskék jutnak a levegőbe, ezek belélegzése ozmoti
  kus hatása révén segít a besűrűsödött bronchusváladék oldásában.
• a CO2 tartalom 0,1% körüli, a szabadban mért értéknél 10-15-ször magasabb. Ez
  serkentő hatású a légzőközpontra.
• a levegőszennyezést okozó gázok (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid, )és por hiánya,
• egyéb allergének pl. pollenek sem jutnak be a barlangi levegőbe,
• a barlangokban a fertőző mikroorganizmusok életképtelenek,
• a negatív ionkoncentráció magas, légúti megbetegedéseknél ez kedvezőbb.
• a légköri frontok hatása nem érvényesül.

Néhány cseh, magyarországi, oroszországi, romániai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai barlangban már évtizedek óta folyik a gyógyítás. Hazánkban a legismertebb speleoterápiai centrumok az Abaligeti-barlang, a Béke-barlang, az István-barlang, a tapolcai Kórház-barlang és a Szemlőhegyi-barlang. Gyógyító hatásuk egyértelmű az asztmás és hörghurutos betegekre.

Kutatások folynak az egyes barlangok terápiás értékének meghatározására is. Néhány barlang egyáltalán nem rendelkezik gyógyító hatással, másokban számottevő a betegek javulása. Mai ismereteink szerint az aránylag szűk bejárattal rendelkező, viszonylag intakt karsztbarlangok jöhetnek számításba, melyeknek mikroklímáját külső környezeti hatások nem befolyásolják jelentősen.

A Budai-hegység karsztbarlangjai is rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal, a Szemlőhegyi-barlangban több éve tartanak eredményes pihenőkúrákat. A környéken 4 olyan barlang van, melyek többé-kevésbé a fenti szempontoknak megfelelnek. A Szemlőhegyi- és a Pálvölgyi-barlang kiépített, turisztikai célra (is)hasznosított barlangok. A Ferenc-hegyi és a Mátyás-hegyi barlangok nem kiépített barlangok, e barlangokban való gyógytúrázáshoz a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium Természetvédelmi Hivatala barlanghasznosítási engedélyt adott számunkra.

Az asztmás gyerekek sportolása

Az asztmás gyermek állapotára a fizikai tréning kedvező hatással van, növekszik az aerob kapacitása és izomereje, állóképessége javul, kardiális alkalmazkodása és légzéstechnikája fejlődik. Egyúttal asztmás tünetei is enyhülnek, rohamaik száma és súlyossága mérséklődik, a gyógyszerfogyasztását csökkenteni lehet. Meghatározóak még azok a pszichés előnyök is, melyeket a sikerélmény, a közösségi sportban való részvétel jelent. Kutatások igazolták, hogy a fizikai terhelések kiváltotta bronchusgörcsök a sportoló asztmás gyermekeknél ritkábban fordulnak elő.

Mindez azt jelenti, hogy az asztmás gyerekek sporttevékenységét támogatni kell, jótékony hatásai meggyorsítják az asztma gyógyulását. A felmerülő problémák a jól megválasztott sporttal, és az azt támogató orvosi felügyelettel kivédhetők.Igen fontos, hogy az asztmás gyermek olyan sportot válasszon, ahol nincs kitéve az időjárási frontok, allergének káros hatásainak. A tüdő aktív munkája során a káros hatások is jobban érvényesülhetnek. A barlang ebből a szempontból ideális, allergénmentes, mikrobiológiailag tiszta környezet, ahol számos egyéb tényező is / magas relatív páratartalom, CO2 tartalom, negatív ionok túlsúlya/ kedvező hatású. Külön kiemelendő a barlangi levegő magas kalciumtartalma, gyulladáscsökkentő, hurutoldó hatása miatt. A mozgás hatására a lélegzetvételek mélysége és száma növekszik, a tiszta levegő még jobban átjárja és tisztítja a tüdőt.

Ez a fajta sporttevékenység, mivel e szinten való folytatása nem kíván semmiféle előképzettséget a gyerekektől, és gyakorlásához nem kell különleges képesség, már az első túra után sikerélményhez juttatja a gyerekeket, és a fizikai tréning kedvező hatásán túl pszichésen is javítja a gyermek állapotát.

A gyerekek szívesebben űzik azt a sportot, ahol a kezdetektől sikerük van, és ezt még a barlangok rejtelmes világának megismerése is érdekesebbé teszi.

A barlangi sportterápia a gyakorlatban

A túráinkon orvosilag ellenőrzött és karbantartott asztmás, valamint bronchitises, légúti allergiás gyerekek vehetnek részt. A túravezetők a barlangokat jól ismerő, tapasztalt barlangi vezetők, akik a túrák nehézséget, ütemét pontosan a gyerekek egészségi állapotához igazítják. Egy-egy túrán két barlangász foglalkozik 5-6 gyermekkel. A barlangtúrákra egy asztma nővér is elkíséri a gyerekeket.A gyerekek számára a túra nem gyógytorna jellegű, inkább izgalmas természeti felfedezés, és emellett lelkesen végzett, nem megerőltető fizikai tevékenység. Biztonságérzetüket fokozza, hogy a felnőttek bármikor segítsükre lehetnek mászás közben. Hamarosan tapasztalják, hogy erre egyre kevésbé lesz szükség, ügyesedik a mozgásuk, gyakorlottabbá válnak.

A hatásos terápia érdekében a rendszeres túrázás ajánlott, legalább 10-15 héten keresztül, 2-2,5 órás foglalkozásokkal. A jelentkező gyerekeket 4-7 fős csoportokba osztjuk, lehetőleg hasonló korúak és ügyességűek kerüljenek egy csoportba, akikkel a csoport összeállítása után rögtön megkezdjük a programot (7éves kor az alsó korhatár).A túrákat szombaton és vasárnap 10 illetve 13 órakor indítjuk, a bejelentkezés telefonon történik.

A túrák a rózsadombi Ferenc-hegyi barlangban zajlanak. Ez a barlang lehetőséget biztosít változatos, különböző nehézségű, a gyerekek ügyességéhez mért útvonal megválasztására. A gyerekek sisakot, fejlámpát és overallt kapnak a barlangozáshoz. Az érdeklődő szülők, testvérek is lejöhetnek a barlangba. A túrákon a gyerekek diktálta tempóban haladunk, pihenésekkel gyakran megszakítva azt. A pihenések alatt geológiai ismeretterjesztésre, barlangi fotózásra is sor kerül.

A barlangi sportterápia hatásai

Tapasztaltuk, hogy a családok szívesen bekapcsolódnak az asztmaterápia ezen új formájába, a rendszeres túrázó gyerekek egészségi állapota, fizikai kondíciója sokat javul a barlangtúrák hatására. Megfigyeléseink szerint legalább 10-15 alkalomra van szükség a légúttisztító és kondíciójavító hatás kifejlődéséhez.

Már az első túrán érezhető a barlangi klíma váladékoldó hatása, a gyerekek jobban fújják az orrukat, könnyebben köhögik fel a letapadt váladékot. Olyan gyerekek, akiknek terheléses asztmájuk van, és minden mozgás hatására befulladnak, a barlangi túrát problémamentesen végigcsinálják. Azok az asztmás gyerekek, akik a túrázás kezdetén, jellegzetes sípoló lélegzetvétellel lélegeztek, néhány alkalom után megszabadultak ettől a kellemetlen tünettől. Sok gyermeknél a gyógyszerszedést csökkenteni lehetett, illetve gyógyszermentesek lettek. A barlangozás során semmiféle állapotromlást nem észleltünk.

Tapasztaltuk, hogy néhány, korábban rendszeresen barlangozó gyerek hosszabb kihagyás után rosszabb formában volt, mint amikor a túrázást abbahagyta. Ez az állapot a kezdetinél ugyan jobb volt, de a gyermek optimális kondíciójánál gyengébb. Ha újra folytatta a barlangozást, egy-két alkalom elég volt hogy eljusson a korábban elért állapothoz.

Szitányi Zsuzsanna
gyógyszerész, programvezető
Tel/fax: 06-(23)-373-551
E-mail:szitanyi@civilport.hu

[Word dokumentum]


© IBBS egyesület
Az oldalakon szereplő anyagok utánközlése kizárólag az egyesület írásbeli engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva.

Tel: 06 (23) 373 551 | info@barlangtura.hu | skype: ibbsegyesulet
© IBBS egyesület
Az oldalakon szereplő anyagok utánközlése kizárólag az egyesület írásbeli engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva.

Fotó: Horváth Péter